I Sverige har de flesta kommuner ett insamlingssystem för källsorterat matavfall. Av landets 290 kommuner rapporteras 276 ha någon form av insamling, i varierande omfattning.
Det insamlade matavfallet kommer från hushåll, storkök, butiker och restauranger och behandlas genom biologisk återvinning. År 2024 uppgick mängden insamlat matavfall till i genomsnitt cirka 44 kg per person och volymen har ökat med cirka 8 % jämfört med föregående år enligt Avfall Sverige. En stor del av matavfallet används i biogasproduktion, där både energi och växtnäring tas tillvara.
Källsorterat matavfall kan bestå av frukt, grönsaker, mejeriprodukter, kaffe och te, rått kött, charkuterivaror, fisk, ägg och bröd. När matavfallet samlas in läggs det i påsar av papper eller plast, och eventuella oönskade material som grus, benbitar och andra synliga föroreningar avskiljs under förbehandlingen innan materialet går vidare till biogas- och biogödselproduktion.
Innan matavfallet används i biogasprocessen förbehandlas det genom bland annat finfördelning och hygienisering. Hygieniseringen innebär upphettning och behandling för att avdöda eventuella smittämnen, vilket säkerställer att produktionen sker på ett säkert sätt.
Om biogödsel som innehåller källsorterat matavfall från hushåll ska användas i ekologisk produktion, måste insamlingssystemet vara godkänt av Jordbruksverket. Mer information om detta finns i avsnittet om Ekologisk produktion.